Svarta hål

Ett svart hål är en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting, inte ens ljuset kan övervinna kroppens gravitation. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir där och kan aldrig komma ut igen, förutom eventuellt oerhört långsamt i form av Hawkingstrålning, vilket är en strålning som svarta hål avger.

Det är endast de absolut största stjärnorna i universum som kan bilda svarta hål. En sådan stjärna skapas som alla andra stjärnor genom ett stort gasmoln som består av väte. Gravitationen börjar mycket sakta men säkert dra ihop molnet, och efter många år så blir molnet allt mer kompakt och temperaturen ökar. När molnets mitt har nått en temperatur på cirka 10 miljoner grader Celsius så börjar kärnprocesser komma igång, och en så kallad "fusionsugn" bildas. Molnet flammar upp och en stjärna har bildats.
Men denna kärnprocess har även den ett slut.
Nej, som allt annat i universum så kan man säga att stjärnan dör efter ett långt liv. När bränslet börjar ta slut så krymper stjärnan snabbare och snabbare tills temperaturen blir så intensiv så att den exploderar i en gigantisk supernova.
Om den kvarvarande massan efter explosionen är ungefär som vår sols så kommer stjärnan fortsätta att krympa tills den stoppas av den elektromagnetiska kraften och blir en så kallad vit dvärg vilket är ett vitglödgat klot som det inte händer något med.
Men när en mycket massiv stjärna (5 gånger så tung som solen eller mer, som har en livslängd på ungefär 100 miljoner år eller mindre) slutligen kollapsar, frigörs så mycket energi som tidigare varit bunden i gravitationen, att stora mängder material kommer slungas ut i en supernovaexplosion. Detta är en mycket häftig reaktion som är över på bråkdelar av en sekund! Precis hur det går till är ännu inte klarlagt. Resterna efter explosionen kan sluta som en neutronstjärna eller ett svart hål.



Höhöh, sitter i skolan och har fysik :)
Och ja som ni kanske ser skriver vi typ uppsatser om astronomi,
jag valde svarta hål. Men det kanske ni ser? :D

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: